Rundt om i landet bliver ældre bygninger bevaret og restaureret efter tomme perioder for at skabe lejligheder og erhvervslejemål. Kolding og Vejle er eksempler på byer, som omdanner og har omdannet gamle bygninger med historie til erhvervslejemål.
Gammelt sygehus bliver til erhverv
Et af de projekter, som Kolding Kommune har sat i gang, er ombygningen af et gammelt sygehus på Engstien, som inden for et par år skal stå færdigt som lejeboliger og erhvervslokaler. I alt skal der etableres 40-50 boliger og flere erhvervslejemål på de i alt 10.500 kvadratmeter. Bygningen har fungeret som sygehus fra 1880, hvor det blev opført, til 1986. I 2014 flyttede Syddansk Universitet ud af bygningen, og den har stået tom siden da. Denne gang er det et københavnsk firma med 20 års erfaring i boligprojekter, Seguro Management, der har købt det gamle hospital. Seguro Management ønsker at udnytte faciliteterne som auditorium og kantine til erhvervslejemål samt at placere de enkelte kontorer mod Koldings ringvej.
Kolding bevarer gamle bygninger til erhverv
En anden ældre bygning i Kolding, som står til at huse erhverv, er placeret på Akseltorv. Bygningen beskrives som værende en af Koldings mere markante ejendomme og er nu opkøbt af en ejendomsudvikler efter en tid, hvor bygningen har huset turistbureau og Business Kolding. Bygningens stueetage skal nu gøres i stand til, at en restaurant, café eller butik kan flytte ind, mens resten af ejendommen bliver lejeboliger.
Voksende interesse for erhverv i Trekantsområdet
Et andet sted i det jyske, hvor en gammel bygnings forvandling til erhverv er realiseret, er i Vejle. Det er den bevaringsværdige og historiske købmandsgård ”Den Smidtske Gård” i Vejle centrum. Købmandsgården rummer i dag en cafe, en vinbar, selskabslokaler samt to boliger og er dermed et godt eksempel på at benytte en gammel bygning til både erhverv og bolig.
Den voksende interessere i at opkøbe bygninger i byer som Vejle og Kolding skyldes, at hele Trekantsområdet er et område, som vokser mere og mere sammen. Dette forklares ved, at flere virksomheder er flyttet til området, som er centralt placeret i Danmark med let adgang til Fyn og Sjælland samt Tyskland. Med flere virksomheder følger også en voksende befolkning, som gør, at boligområdet er nødt til at udvide sig. Således vokser byerne Vejle, Kolding og Fredericia mere og mere sammen og skaber de optimale rammer for virksomheder og familier. Netop udefrakommende, som Seguro Management der har investeret i det gamle sygehus i Kolding, er et positivt tegn på, at flere fra hele Danmark har interesse i Trekantsområdet. Også den gamle købmandsgård i Vejle havde mange interesserede købere, som ikke var lokale, da den blev solgt i 2017.